Scientia Publishing House – Sapientia Hungarian University of Transylvania

Sapientia.ro Sapientia.ro
Sapientia EMTE weblapja  Acta Universitatis Sapientiae  CEEOL  ISSUU Acta Universitatis Sapientiae  ISSUU Scientia  MTA REAL Repozitórium 
This product has been added to the shopping cart
View shopping cart
Nemzetközi kapcsolatok elmélete
Title: Nemzetközi kapcsolatok elmélete
Author: Murádin János Kristóf
Publisher: Scientia Kiadó, Kolozsvár
ISBN: 978-973-1970-19-6 (973-1970-19-3)
Date of publication: 2009-04-13
Number of pages: 196
Series: Lecture Notes
Field of Science: Social Sciences / History, Archaeology
Weight: 0,29 kg.

Price: 11,00 RON, 859,00 HUF
Add to cart

A Nemzetközi kapcsolatok elmélete című egyetemi jegyzet elsődleges célja a nemzetközi kapcsolatok, európai tanulmányok szakos egyetemi hallgatók oktatásának hatékonyabbá tétele. A könyv, bevezető fejezetében, a nemzetközi kapcsolatok széles spektrumával ismerteti meg az érdeklődőket, illetve betekintést nyújt e tudományterület előzményeibe, feltárva annak eredetét és alapvető rendezőelveit.

A könyv második felében a nemzetközi kapcsolatok szereplőinek bemutatása mellett, az államközi kapcsolatok korai formái kerülnek górcső alá. Ebben az értelemben, a harmadik fejezet teljes egészében a vesztfáliai rendszer kialakulását és jellemzőit taglalja, míg a következő rész voltaképpen a klasszikus hatalmi erőegyensúly rendszerének részletekbe menő bemutatása. Ez utóbbi fejezet a brit egyensúlypolitika és a német Realpolitik eredetét és legfontosabb aspektusait egyaránt magába foglalja.

A könyv legfontosabb részét képező további öt fejezet a nemzetközi kapcsolatok legfontosabb elméleti irányzatait vonultatja fel. Külön-külön tárgyalja a realizmust és a neorealizmust éppúgy, mint az idealizmust és a neoidealizmust, vagy a geopolitikát. Végül a legutolsó fejezet, ezek kiegészítéseként, betekintést nyújt a nemzetközi kapcsolatok legújabb elméleti megközelítéseibe, összefoglalva a neofunkcionalizmus, a neomarxizmus, a behaviorizmus, a konstruktivizmus és a reflektivizmus alapelveit. Az ismeretanyag elsajátítását a könyv végén levő fogalomtár segíti.

Sapientia.ro

Scientia Publishing House

SAPIENTIA HUNGARIAN UNIVERSITY OF TRANSYLVANIA

Scientia Publishing House

Established in the year 2001, the Cluj-Napoca-based Scientia Publishing House is the publisher of Sapientia Hungarian University of Transylvania. The Publisher’s scope of activity is in line with the mission as well as the educational and scientific development strategy.

ANPC
ANPC
Contact

Scientia Publishing House

Str. Matei Corvin nr. 4, 400112 Cluj-Napoca, jud. Cluj, România
Tel: 0040-364-401454

E-mail: scientiakpi.scientia.ro
Website: www.scientiakiado.ro

btz webdesign