Scientia Publishing House – Sapientia Hungarian University of Transylvania

Sapientia.ro Sapientia.ro
Sapientia EMTE weblapja  Acta Universitatis Sapientiae  CEEOL  ISSUU Acta Universitatis Sapientiae  ISSUU Scientia  MTA REAL Repozitórium 
This product has been added to the shopping cart
View shopping cart
Novel image processing methods based on fuzzy logic
Title: Novel image processing methods based on fuzzy logic
Author: Szilágyi László
Publisher: Scientia Kiadó, Kolozsvár
ISBN: 978-973-1970-20-2 (973-1970-20-7)
Date of publication: 2009-12-12
Number of pages: 162
Series: Sapientia Books
Field of Science: Engineering / Electronics
Weight: 0,24 kg.

Price: 14,00 RON, 1.093,00 HUF
Add to cart

Jelen értekezés három nagy témával foglalkozik. Egyrészt a fuzzy logikát alkalmazó klaszterező algoritmusok elméletét egészíti ki egy hibrid osztályozási modellel. Másrészt új képfeldolgozási eljárásokat vezet be, melyekben alkalmazást nyer a hibrid klaszterezési algoritmus. Harmadrészt egy virtuális endoszkóp modell megalkotását és gyakorlati megvalósítását ismerteti, a javasolt osztályozás és képfeldolgozás alapján.

A hibrid klaszterezési modell egyesíti a hagyományos, fuzzy és lehetőségfüggvények alapján osztályozó algoritmusokat, bevezetve végtelen sok új algoritmust, melyet két súlyozási paraméter segítségével ér el.

Számos adathalmazon végzett elemzések alapján javaslatot tettünk az osztályozás ideális paramétereinek beállítására. Továbbá javasoltunk egy alternatív módszert az algoritmus hardveres megvalósítására: ez esetben a partíciós mátrixok elhagyásával az osztályozáshoz szükséges memória nagyságrendekkel csökkenthető. Elvégeztük a szakirodalomban fellelhető ún. elnyomott fuzzy klaszterező algoritmus részletes analitikus elemzését, összehasonlítottuk a javasolt hibrid klaszterezési eljárás egy sajátos esetével, majd javasoltunk egy optimális elnyomási módszert a fuzzy klaszterező algoritmushoz. Sorozatos tesztelések során megállapítottuk, hogy a javasolt hibrid klaszterező algoritmus robusztus, valamint gyorsabban és hatékonyabban osztályoz, mint elődei. A javasolt osztályozási algoritmus univerzális, elvileg bármely olyan vektoriális adat osztályozására képes, ahol értelmezhető a két vagy több vektor súlyozott átlaga.

A képfeldolgozási algoritmusok keretében az agyi MRI képek hatékony és precíz szegmentálását tűztük ki célul. Ennek megvalósítására egy új eljárást javasoltunk a magas frekvenciás zajokat tartalmazó képek gyors szűrésére és fuzzy elven történő osztályozására. Továbbá javasoltunk egy többlépcsős kompenzálási elvet az MRI képek inhomogenitásának kompenzálására, melynek alapján két különböző szegmentálási eljárás is megvalósult. Bebizonyítottuk, hogy ez utóbbi módszerek hatékonyságát tovább lehet fokozni a hibrid klaszterező algoritmus bevetésével.

Sapientia.ro

Scientia Publishing House

SAPIENTIA HUNGARIAN UNIVERSITY OF TRANSYLVANIA

Scientia Publishing House

Established in the year 2001, the Cluj-Napoca-based Scientia Publishing House is the publisher of Sapientia Hungarian University of Transylvania. The Publisher’s scope of activity is in line with the mission as well as the educational and scientific development strategy.

ANPC
ANPC
Contact

Scientia Publishing House

Str. Matei Corvin nr. 4, 400112 Cluj-Napoca, jud. Cluj, România
Tel: 0040-364-401454

E-mail: scientiakpi.scientia.ro
Website: www.scientiakiado.ro

btz webdesign