Scientia Publishing House – Sapientia Hungarian University of Transylvania

Sapientia.ro Sapientia.ro
Sapientia EMTE weblapja  Acta Universitatis Sapientiae  CEEOL  ISSUU Acta Universitatis Sapientiae  ISSUU Scientia  MTA REAL Repozitórium 
This product has been added to the shopping cart
View shopping cart
Irányítástechnika
Title: Irányítástechnika
Author: Márton Lőrinc
Publisher: Scientia Kiadó, Kolozsvár
ISBN: 978-973-1970-13-4 (973-1970-13-4)
Date of publication: 2009-04-13
Number of pages: 264
Series: University Textbooks
Field of Science: Engineering / Electronics
Weight: 0,41 kg.

Not available

Az irányítástechnika a műszaki tudományok ága, amely olyan algoritmusok tervezésével, megvalósításával és vizsgálatával foglalkozik, amelyekkel elérhető, hogy a folyamatok előírt módon viselkedjenek. Az irányítástechnikának elengedhetetlen szerepe van a robotikai gyártórendszerek, repülőgépek, űrtechnikai berendezések, korszerű járművek tervezésében, megvalósításában ugyanakkor segítségével a termelési folyamatok hatékonysága, biztonsága, energiatakarékossága növelhető.

A jelen könyv bemutatja a klasszikus és korszerű irányítási algoritmusok tervezését, megvalósítását számítástechnikai eszközök segítségével, illetve alkalmazását példákon keresztül. Az irányítástechnikai alapok bemutatása után a könyv külön tárgyalja a lassú és gyors ipari folyamatok irányítását. Az olyan irányítási feladatokhoz, amelyeknél a robusztusság kritikus, frekvenciatartománybeli tervezési módszerek kerülnek bemutatásra. A korszerű irányítástechnikai módszerek közül bemutatásra kerülnek a lineáris állapotteres modellen alapuló szabályozótervezés, illetve a gyakorlatban is könnyen alkalmazható nemlineáris irányítási technikák. A könyv függelékei az ipari folyamatok modellezésével foglalkoznak.

A könyv a szerző Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karán 2004-től automatizálás és számítástechnika szakos hallgatóknak tartott Irányítástechnika, Mintavételes irányítási rendszerek, Nemlineáris irányítások előadásai alapján készült. A könyv számítástechnika, automatika, mechatronika szakos mérnökhallgatók és az irányítástechnika iránt érdeklődő mérnökök, informatikusok számára készült

 

Sapientia.ro

Scientia Publishing House

SAPIENTIA HUNGARIAN UNIVERSITY OF TRANSYLVANIA

Scientia Publishing House

Established in the year 2001, the Cluj-Napoca-based Scientia Publishing House is the publisher of Sapientia Hungarian University of Transylvania. The Publisher’s scope of activity is in line with the mission as well as the educational and scientific development strategy.

ANPC
ANPC
Contact

Scientia Publishing House

Str. Matei Corvin nr. 4, 400112 Cluj-Napoca, jud. Cluj, România
Tel: 0040-364-401454

E-mail: scientiakpi.scientia.ro
Website: www.scientiakiado.ro

btz webdesign