Élelmiszer-mikrobiológia laboratóriumi gyakorlatok [Lucrări practice de microbiologie alimentară]
Îndrumarul de laborator de microbiologie alimentară în introducere conţine reglementările de protecţia muncii care trebuie respectate în laboratorul de microbiologie, şi normele care trebuie aplicate în cursul prelevării şi pregătirii probelor care sunt necesare pentru eficacitatea testării microbiologice a alimentelor. Aceasta este urmată de lucrarea practică care se ocupă cu detectarea microorganismelor din mediul înconjurător, a cărei importanţă se manifestă în faptul că atrage atenţia asupra necesităţii precauţiei în cursul lucrării în laborator, cât şi în cazul producţiei alimentelor.
Îndrumarul conţine lucrările practice care permit examinarea proprietăţilor microorganismelor (bacterii, drojdii, mucegaiuri) importante din punctul de vedere a alimentelor prin tehnici microscopice, detectarealor prin metode culturale, precum şi metodele de determinare a numărului de celule vii. În legătură cu diverşi factori care influenţează viaţa microorganismelor pot fi amintite lucrările practice care prezintă efectul temperaturii, activităţii apei, a antibioticelor şi a diferitelor substanţe de origine vegetală. Partea cu importanţă majoră a îndrumarului îl reprezintă descrierea metodelor de determinare a calităţii microbiologice a diferitelor alimente: legume şi fructe proaspete, lapte şi produse lactate, produse de panificaţie, carne şi produse din carne, conserve şi a apei potabile. Ultimul capitol conţine testele de confirmare biochimice utilizate în scopul identificării bacteriilor izolate din alimente.
Editura Scientia
UNIVERSITATEA SAPIENTIA
Editura Scientia este editura Universității „Sapientia” din Cluj-Napoca, înființată în anul 2001. Activitatea editurii este organizată în conformitate cu misiunea și strategia de dezvoltare educațională și științifică a universității.
Editura Scientia
400112 Cluj-Napoca
Str. Matei Corvin nr. 4.
Tel: 0040-364-401454
E-mail: scientia@kpi.scientia.ro
Site: https://www.scientiakiado.ro