Scientia Publishing House – Sapientia Hungarian University of Transylvania

Sapientia.ro Sapientia.ro
Sapientia EMTE weblapja  Acta Universitatis Sapientiae  CEEOL  ISSUU Acta Universitatis Sapientiae  ISSUU Scientia  MTA REAL Repozitórium 
This product has been added to the shopping cart
View shopping cart
Tejipari technológia és minőségellenőrzés
Title: Tejipari technológia és minőségellenőrzés
Author: Csapó János, Salamon Rozália
Publisher: Scientia Kiadó, Kolozsvár
ISBN: 978-973-7953-68-1 (973-7953-68-1)
Date of publication: 2006-01-01
Number of pages: 168
Series: Lecture Notes
Field of Science: Natural Sciences / Chemistry, Biochemistry
Weight: 0,28 kg.

Not available

A jegyzet részletesen foglakozik a tej fehérjetartalmának és a tejfehérje aminosav-összetételének vizsgálatával, melynek során mind a klasszikus, mind az automata műszerekre alapozott eljárások tárgyalásra kerülnek. Részletes ismeretanyagot kapnak a hallgatók a fehérjetartalom meghatározásának spektrofotometria módszereiről, a festékkötéssel történő fehérje meghatározásáról, és a masztitiszes tőgyből származó tej szabadaminosav-tartalmáról. A tej cukortartalmának meghatározását követi a titrálható savasság és pH meghatározása, majd a tej és tejtermékek makro- és mikroelem-tartalmának vizsgálatával ismerkedhetnek meg a hallgatók. Ennek során mind a klasszikus, mind a nagyműszeres (lángfotometria, plazmaemisszió, atomabszorpció) módszerek ismertetésre kerülnek. A következő fejezetekben a tej és tejtermékek zsíroldható és vízoldható vitamintartalmának meghatározása olvasható, melyet a tej fagyáspontjának és tompítottságának elemzése követ, majd a jegyzet a tej és tejtermékek hőkezeltségének megállapításával és a tej tőgygyulladás hatására megnövekedett sejttartalmának kimutatásával folytatódik. A könyv végén a tej és tejtermékek mikrobiológiai vizsgálatáról, a tőgygyulladásos tehenektől származó tej részarányának meghatározásáról és a tej műszeres minősítésének eszközeiről olvashatnak a hallgatók.

Sapientia.ro

Scientia Publishing House

SAPIENTIA HUNGARIAN UNIVERSITY OF TRANSYLVANIA

Scientia Publishing House

Established in the year 2001, the Cluj-Napoca-based Scientia Publishing House is the publisher of Sapientia Hungarian University of Transylvania. The Publisher’s scope of activity is in line with the mission as well as the educational and scientific development strategy.

ANPC
ANPC
Contact

Scientia Publishing House

Str. Matei Corvin nr. 4, 400112 Cluj-Napoca, jud. Cluj, România
Tel: 0040-364-401454

E-mail: scientiakpi.scientia.ro
Website: www.scientiakiado.ro

btz webdesign