Fordulópontok és meghatározó személyiségek Erdély altalajkincseinek megismeréstörténetében 1920 előtt [Momente marcante şi personaje determinatoare în istoria cunoaşterii subsolului Transilvaniei înainte de 1920]
Volumul de faţă încearcă să prezinte – prin exemple ordonate cronologic – o imagine asupra istoricului cunoaşterii bogăţiilor subsolului şi a exploatării acestora în Transilvania, până la momentul precizat în titlul cărţii, cu rigurozitate ştiinţifică, dar totodată oferind o lectură uşor de înţeles tuturor.
Câte un capitol caută să precizeze locurile unor exploatări cunoscute documentar, dar până acum nelocalizate geografic, sau să evidenţieze posibila exploatare în evul mediu şi la începutul epocii moderne a unor zăcăminte azi cunoscute, caracterizând şi valoarea a acestora.
Cartea călăuzeşte pe cititorul şi prin aventuroasa istorie a cunoaşterii geologice a câtorva substanţe minerale combustibile (gaze naturale, cărbuni). Concomitent aruncând lumina asupra unor priorităţi autohtone din istoria universală a ştiinţelor, precum iniţiativa întrebuinţării industriale a gazului metan, studiul în pionierat al unor microorganisme fosile, sau clarificarea primordială în timp ale unor relaţii stratigrafice mult discutate. Pe parcurs sunt scoase în evidenţă şi influenţele favorizante sau obstructive de ordin ştiinţific, socio-economic sau chiar politic în procesul de cunoaştere a materiilor prime amintite, sau a altor surse subpământene, cum nu în ultimul rând, a apelor minerale.
Cu prilejul prezentării unor personalităţi de prestigiu din istoria geologiei transilvănene (între altele ale lui Franz Herbich, Gyula Halaváts sau Mór Pálfy) iasă în evidenţă şi faptul, că contrar situaţiilor aservite, mica noastă patrie, prin erudiţii ei – câteodată precedând nivelul de cunoaştere al epocii – era în stare să ţină pasul cu progresul ştiinţei europene şi mondiale. După caz, reiese şi multilateralitatea acestor oameni de ştiinţă.
Cu prezentarea inventarului literar al personalităţilor proeminente, ca şi prin bibliografia ataşată, cartea doreşte să pune la dispoziţie un ajutor pentru dornici de aprofundare în continuare a cercetărilor de istorie autohtonă a ştiinţelor pământului.
Editura Scientia
UNIVERSITATEA SAPIENTIA
Editura Scientia este editura Universității „Sapientia” din Cluj-Napoca, înființată în anul 2001. Activitatea editurii este organizată în conformitate cu misiunea și strategia de dezvoltare educațională și științifică a universității.
Editura Scientia
400112 Cluj-Napoca
Str. Matei Corvin nr. 4.
Tel: 0040-364-401454
E-mail: scientia@kpi.scientia.ro
Site: https://www.scientiakiado.ro