Az európai integráció története és elméletei [Istoria şi teorii ale integrării europene]
Această carte este nu numai o descriere strict cronologică a istoriei integrării europene, dar în acelaşi timp este şi o sinteză filosofică-ideologică a ideii unităţii continentale, care stă la baza integrării. Potrivit acesteia, obiectivul principal al cărţii este pe de o parte prezentarea naşterii ideii de Europa şi a schimbărilor istorice legate de ea, iar pe de altă parte descrierea înfiinţării, dezvoltării şi situaţiei actuale ale Uniunii Europene aşa cum o ştim astăzi. După prolog, într-o scurtă introducere este prezentată extinderea geografică a Europei, precum şi originile concepţiei asupra Europei. Mai apoi este analizată naşterea şi dezvoltarea ideologiei unificării continentale, în strânsă legătură cu procesul integrării europene.
Sunt prezentate, pe rând, bazele ideii de Europa din Antichitate, atribuţiile comunităţii creştine medievale, primele planuri de unificare din perioada Renaşterii, planurile de pace din epoca Iluminismului şi caracteristicile concepţiei de Europa din secolul al XIX-lea. După acestea, un capitol aparte descrie în detaliu acele planuri de unificare apărute în prima jumătate a secolului XX – între care şi planul Paneuropa de Coudenhove-Kalergi – care au fost în directă conexiune cu integrarea europeană. Tentativele regimurilor totalitariste naziste şi fasciste de întemeiere ale unor imperii continentale, şi în acelaşi timp, eforturile mişcărilor de rezistenţă pentru unificare bazate pe federalism sunt prezentate în următorul capitol. Anii plini de evenimente ai perioadei de tranziţie postbelică sunt de asemenea tema unui alt capitol. În cele ce urmează, cartea descrie procesul integrării europene de la planul Schuman din 1950 până la întemeierea Comunităţii Economice Europene.
După aceasta, este prezentată înfiinţarea Comunităţilor Europene, criza integrării şi prima extindere. Deceniul euroscepticismului dintre 1973 şi 1984 este tema unui alt capitol. Integrarea ţărilor mediteraneene şi noile căi ale unificării Europei în anii 1980 sunt analizate într-o nouă parte, urmată apoi de către prezentarea Tratatului de la Maastricht, cea a înfiinţării Uniunii Europene, precum şi a celui de al treilea val de extindere. Un nou capitol este dedicat reformei instituţionale a UE, prin descrierea detaliată a Tratatelor de la Amsterdam, Nisa şi Lisabona. Mai apoi, sunt puse sub lumina reflectoarelor diferitele faze ale extinderii spre est, iar în cele din urmă, ultimul capitol analizează crizele Uniunii Europene din zilele noastre, cu o atenţie deosebită asupra părăsirii UE de către Marea Britanie. La finalul volumului există o sinteză asupra situaţiei actuale a Uniunii Europene din perspectivă globală, urmată mai apoi de o bibliografie specială.
Editura Scientia
UNIVERSITATEA SAPIENTIA
Editura Scientia este editura Universității „Sapientia” din Cluj-Napoca, înființată în anul 2001. Activitatea editurii este organizată în conformitate cu misiunea și strategia de dezvoltare educațională și științifică a universității.
Editura Scientia
400112 Cluj-Napoca
Str. Matei Corvin nr. 4.
Tel: 0040-364-401454
E-mail: scientia@kpi.scientia.ro
Site: https://www.scientiakiado.ro