Editura Scientia – Universitatea Sapientia

Sapientia.ro Sapientia.ro
Sapientia EMTE weblapja  Acta Universitatis Sapientiae  CEEOL  ISSUU Acta Universitatis Sapientiae  ISSUU Scientia  MTA REAL Repozitórium 
Produsul a fost adăugat în coș
Arată cos
Transformări instituţionale în viaţa culturală maghiară din Transilvania în perioada 1944–1948
Titlu: Transformări instituţionale în viaţa culturală maghiară din Transilvania în perioada 1944–1948
Autor: Murádin János Kristóf
Editura: Scientia Kiadó, Kolozsvár
ISBN: 978-973-1970-65-3 (973-1970-65-7)
Data apariţiei: 2012-12-01
Număr pagini: 352
Seria: Volume Sapientia
Domeniul științific: Științe umaniste
Greutate: 0,57 kg.

Preț: 140,00 RON, 10.934,00 HUF
Adaugă in cos

Cartea intitulată Transformări instituţionale în viaţa culturală maghiară din Transilvania în perioada 1944–1948 este o teză de doctorat, care oferă o sinteză despre instituţiile culturale maghiare din Transilvania în primii ani postbelici.

În capitolul introductiv sunt tratate obiectivele principale ale cărţii, sursele folosite şi metodologia cercetării. Urmează apoi o descriere scurtă a celor cinci capitole dedicate diferitelor domenii culturale.

În esenţă, viaţa culturală poate fi percepută ca un ansamblu compus din două domenii majore: viaţa artistică şi cea ştiinţifică. Aşadar, compoziţia cărţii este concepută în aşa fel, încât să corespundă acestei împărţiri. Primele trei capitole tratează domeniile vieţii artistice, iar ultimele două părţi sunt dedicate prezentării activităţilor ştiinţifice.

În primul capitol este descrisă în mod amănunţit viaţa teatrală maghiară din Transilvania, prezentarea concentrându-se asupra celor opt teatre maghiare din Cluj, Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Arad şi Timişoara, existente în perioada respectivă sau fondate în anii imediat următori.

Cel de al doilea capitol are ca scop prezentarea diferitelor societăţi şi instituţii maghiare de artă plastică din Ardeal, şi a instituţiilor locale de învăţământ artistic în limba maghiară din Transilvania.

În continuare, capitolul al treilea acoperă, pe de o parte viaţa literară maghiară ardeleană, iar pe de altă parte, este o trecere în revistă a activităţii editoriale şi a presei maghiare din Transilvania în perioada discutată.

Cel de-al patrulea capitol al cărţii tratează problematica universităţii maghiare ardeleneşti, şi cuprinde transformările instituţionale în cazul universităţii maghiare din Cluj începând de la ultimul an academic 1943/1944 din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, şi ajungând până la reorganizarea Universităţii „Bolyai” conform legii reformei învăţământului din 3 august 1948.

În final, ultimul capitol este dedicat celor patru instituţii cultural-ştiinţifice maghiare din Transilvania existente în această perioadă: Societatea Muzeului Ardelean, Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Societatea Economică Maghiară din Transilvania şi Societatea Carpatină Ardeleană.

La sfârşitul cărţii se află concluziile şi o largă bibliografie legată de tematica abordată. Anexele compuse dintr-o cronologie şi o serie de documente inedite şi fotografii arhive ajută cititorul la mai buna înţelegere a temei.

Sapientia.ro

Editura Scientia

UNIVERSITATEA SAPIENTIA

Editura Scientia

Editura Scientia este editura Universității „Sapientia” din Cluj-Napoca, înființată în anul 2001. Activitatea editurii este organizată în conformitate cu misiunea și strategia de dezvoltare educațională și științifică a universității.

ANPC
ANPC
Contact

Editura Scientia

400112 Cluj-Napoca
Str. Matei Corvin nr. 4.
Tel: 0040-364-401454

E-mail: scientia@kpi.scientia.ro
Site: https://www.scientiakiado.ro

btz webdesign