Editura Scientia – Universitatea Sapientia

Sapientia.ro Sapientia.ro
Sapientia EMTE weblapja  Acta Universitatis Sapientiae  CEEOL  ISSUU Acta Universitatis Sapientiae  ISSUU Scientia  MTA REAL Repozitórium 
Produsul a fost adăugat în coș
Arată cos
Funkcionális programozás
Titlu: Funkcionális programozás
Autor: Márton Gyöngyvér
Editura: Scientia Kiadó, Kolozsvár
ISBN: 978-606-9750-50-6 (606-9750-50-0)
Data apariţiei: 2021-08-31
Număr pagini: 268
Seria: Manuale
Domeniul științific: Științe naturale / Informatică
Greutate: 0,44 kg.

Preț: 45,00 RON, 3.515,00 HUF
Adaugă in cos

Funkcionális programozás [Programarea funcțonală, elementele de baza Haskell]

Programarea funcțională, elementele de bază Haskell este o carte introductiv într-una dintre cele mai interesante și elegante paradigme de programare. Autorul se concentrează pe fundamentele programării funcționale folosind Haskell ca limbaj principal pentru problemele de programare. Cartea se bazează pe cursurile pe care autorul le-a predat la Universitatea Sapientia, România din 2007.

Primul capitol compară două paradigme de programare, și anume programarea imperativă și funcțională, detaliind diferențele și asemănările. Al doilea capitol oferă o introducere generală a principiilor Haskell, cum ar fi tipuri, clase de tip, structuri de date, definiții, module, etc. Al treilea capitol prezintă detaliat caracteristicile de programare ale lui Haskell, unde sunt evidențiate gărzile, regula de aliniere, recursivitatea, potrivirea după șabloane, diferite tipuri de expresie, noțiunea de compoziție a funcției, funcții de ordin înalt, strategia de evaluare. Al patrulea capitol tratează listele, cea mai importanta și cea mai frecvent utilizata structură de date în programarea funcțională. Acest capitol prezintă, de asemenea, câțiva algoritmi de sortare și oferă teoria necesară pentru a înțelege funcțiile de tip fold. Al cincilea capitol introduce elementele de bază ale operațiilor de intrare și ieșire, gestionarea fișierelor și prezintă implementări legate de excepții. De asemenea, descrie conceptul de monade, care este structura de bază de gestionare a efectelor secundare din Haskell. Al șaselea capitol acordă atenție tipurilor și structurilor de date, cum ar fi tipurile de înregistrări, tipurile de date algebrice, tipurile parametrizate și tipurile recursive. Folosind tipuri recursive, sunt prezentate implementări legate de arbori binari.

Datorită ușurinței de implementare a problemelor de combinatorică într-un limbaj de programare funcțional, ultimul capitol prezinta probleme legate de combinatorică. Implementarea algoritmului de căutare binară, probleme rezolvate cu ByteStrings și procesarea datelor de tip JSON sunt incluse, de asemenea, în acest capitol. Temele cărții sunt prezentate într-un stil didactic și academic adecvat. La sfârșitul fiecărui capitol se află probleme propuse legate de materialul prezentat.

Sapientia.ro

Editura Scientia

UNIVERSITATEA SAPIENTIA

Editura Scientia

Editura Scientia este editura Universității „Sapientia” din Cluj-Napoca, înființată în anul 2001. Activitatea editurii este organizată în conformitate cu misiunea și strategia de dezvoltare educațională și științifică a universității.

ANPC
ANPC
Contact

Editura Scientia

400112 Cluj-Napoca
Str. Matei Corvin nr. 4.
Tel: 0040-364-401454

E-mail: scientia@kpi.scientia.ro
Site: https://www.scientiakiado.ro

btz webdesign