Scientia Publishing House – Sapientia Hungarian University of Transylvania

Sapientia.ro Sapientia.ro
Sapientia EMTE weblapja  Acta Universitatis Sapientiae  CEEOL  ISSUU Acta Universitatis Sapientiae  ISSUU Scientia  MTA REAL Repozitórium 
This product has been added to the shopping cart
View shopping cart
Interferenţe culturale româno-maghiare
Title: Interferenţe culturale româno-maghiare
Author: Nagy Imola Katalin
Publisher: Scientia Kiadó, Kolozsvár
ISBN: 978-973-1970-89-9 (973-1970-89-4)
Date of publication: 2015-08-10
Number of pages: 336
Series: Sapientia Books
Field of Science: Humanities / Literature
Weight: 0,54 kg.

Price: 55,00 RON, 4.296,00 HUF
Add to cart

Jelen kötet a román és magyar kulturális párhuzamok és kölcsönhatások különböző aspektusait tárgyalja. A kötet első fele a XX. század első felének általános kulturális jelenségeit tárgyalja, ezen belül különös hangsúlyt fektetve olyan témákra, mint a másság reprezentációk a két világháború közötti időszak Erdélyében, ezek megjelenitése a korabeli román és magyar sajtótermékekben. A másság, az ellenségkép kialakulása, illetve jelenléte az erdélyi magyar és román közéleti diskurzusban nem újkeletű, sajátos történelmi gyökerei és megnyilvánulási formái vannak, de ugyanakkor beilleszkedik (a megnyilvánulási formák és használt szimbólumok tekintetében) egy széleskörűbb közép-európai vonulatba. Az 1918 utáni erdélyi magyarok románságreprezentációja, illetve a románok magyarságképe számos közös elemet tartalmaz, ezek közé sorolnánk a nacionalizmust és ennek megítélésének módját, a szimbólumkészletet, a múlthoz és a történelemhez való viszonyulást, a nyelvhez való hozzáállást, az elitista magatartást stb. Az én/másik, az én nemzetem/másik nemzet tematikája a többnemzetiség és a nemzeti identitás kérdésköréhez szorosan kapcsolódik. A kötet egy másik vonulata a bécsi modernség kérdéskörét érinti és annak hatásait tárgyalja. Munkánk második fele a román és a magyar prózairodalom tematikus és motivumbeli párhuzamait elemzi, olyan témyköröket érintve mint a háború, női szereplőtipusok, vagyonszerzés, a szabadság illetve a hegy szimbolikája stb.

Sapientia.ro

Scientia Publishing House

SAPIENTIA HUNGARIAN UNIVERSITY OF TRANSYLVANIA

Scientia Publishing House

Established in the year 2001, the Cluj-Napoca-based Scientia Publishing House is the publisher of Sapientia Hungarian University of Transylvania. The Publisher’s scope of activity is in line with the mission as well as the educational and scientific development strategy.

ANPC
ANPC
Contact

Scientia Publishing House

Str. Matei Corvin nr. 4, 400112 Cluj-Napoca, jud. Cluj, România
Tel: 0040-364-401454

E-mail: scientiakpi.scientia.ro
Website: www.scientiakiado.ro

btz webdesign