Scientia Publishing House – Sapientia Hungarian University of Transylvania

Sapientia.ro Sapientia.ro
Sapientia EMTE weblapja  Acta Universitatis Sapientiae  CEEOL  ISSUU Acta Universitatis Sapientiae  ISSUU Scientia  MTA REAL Repozitórium 
This product has been added to the shopping cart
View shopping cart
Valószínűségszámítás és lineáris programozás. A játékelmélet alapjai
Title: Valószínűségszámítás és lineáris programozás. A játékelmélet alapjai
Author: Györfi Jenő, András Szilárd
Publisher: Scientia Kiadó, Kolozsvár
ISBN: 978-973-7953-86-5 (973-7953-86-X)
Date of publication: 2007-11-01
Number of pages: 224
Series: Lecture Notes
Field of Science: Natural Sciences / Mathematics
Weight: 0,37 kg.

Price: 17,34 RON, 1.354,00 HUF
Add to cart

A jegyzet ismeretanyagát a szerzők a matematikai tudományok három nagy fejezetéből válogatták ki.

A valószínűségszámítás elemeinek tárgyalását az indokolja, hogy ma már a valószínűségszámítás a gyakorlati élet különböző problémáinak megfigyelésében és megoldásában jelen van. A legtöbb gazdasági, sőt már társadalomtudományi tárgyú tanulmány valószínűségszámítási módszereket is fölhasznál egy vizsgált jelenség értelmezésére vagy előrejelzésére. A valószínűségszámításban tapasztalati és matematikai gondolatmenetek fonódnak össze. A matematikának ez az ága a véletlen tömegjelenségekre vonatkozó törvényszerűségek megállapításával foglalkozik. Ezek a törvényszerűségek statisztikai jellegűek, vagyis átlagosan érvényes törvények és nagy számban egyszerre végbemenő jelenségekre vagy többször megismételhető jelenségekre vonatkoznak.

A lineáris programozás elemei a matematikai programozás fontos részét képezik, amely a leggyakrabban alkalmazott módszer gazdasági folyamatok modellezésére. A lineáris programozás alapvetően a lineáris egyenletrendszerek elméletén alapszik, tehát a középiskolai ismeretekre építünk. A gazdasági folyamatok optimalizálásának egyes módszereit tanulmányozzuk.

A játékelmélet alapjainak megismerése jól hasznosítható konfliktushelyzetek matematikai modellezésében, optimális cselekvések, stratégiák meghatározásában. A játékelmélet azt vizsgálja, hogy különböző döntési helyzetekben, amelyekben az egyik résztvevő döntésére hatással van a másik résztvevő döntése, mi lehet az ésszerű viselkedés különböző foglalkozási területeke, így a gazdasági életben is.

Sapientia.ro

Scientia Publishing House

SAPIENTIA HUNGARIAN UNIVERSITY OF TRANSYLVANIA

Scientia Publishing House

Established in the year 2001, the Cluj-Napoca-based Scientia Publishing House is the publisher of Sapientia Hungarian University of Transylvania. The Publisher’s scope of activity is in line with the mission as well as the educational and scientific development strategy.

ANPC
ANPC
Contact

Scientia Publishing House

Str. Matei Corvin nr. 4, 400112 Cluj-Napoca, jud. Cluj, România
Tel: 0040-364-401454

E-mail: scientiakpi.scientia.ro
Website: www.scientiakiado.ro

btz webdesign