Scientia Publishing House – Sapientia Hungarian University of Transylvania

Sapientia.ro Sapientia.ro
Sapientia EMTE weblapja  Acta Universitatis Sapientiae  CEEOL  ISSUU Acta Universitatis Sapientiae  ISSUU Scientia  MTA REAL Repozitórium 
This product has been added to the shopping cart
View shopping cart
Néptanítók. Életpályák és élettörténetek
Title: Néptanítók. Életpályák és élettörténetek
Author: Ozsváth Imola (szerk.)
Publisher: Scientia Kiadó, Kolozsvár
ISBN: 978-973-7953-89-6 (973-7953-89-4)
Date of publication: 2008-03-01
Number of pages: 504
Series: Sapientia Books
Field of Science: Humanities / Ethnography, Anthropology
Weight: 0,88 kg.

Price: 49,75 RON, 3.885,00 HUF
Add to cart

Jelen kötet mindenik szerzője egy-egy, a szakmai pályáját lezárt pedagógus élettörténetét vizsgálja, megkísérelve az élettörténetnek, illetve a benne megkonstruált életpályának releváns, primér kontextusába való belehelyezését (szociális-politikai-kulturális viszonyok, oktatástörténet, társadalmi kapcsolatrendszer, beszédhelyzet). A biografikus narratívumok a kutatási folyamat során, a kutatók felkérésére születtek. Illetve, néhány esetben a pedagógusok saját kezdeményezésből örökítették meg életük történetét. Minden felhasznált forrás az alulnézet perspektívájából, belső nézőpontból és szubjektíven konstruálja meg tárgyát. A beszámolók a személyesen megtapasztalt élményeket és összefüggéseket építik be az autobiografikus történetbe. A kutatók a tartalomelemzés módszerét alkalmazva végezték el az analízist. A módszer a beszélgetés során visszatérő motívumok jelentését a szövegben való kontextualizálásból következteti ki. Ily módon a következő kérdések megválaszolása vált lehetővé: Milyen egy tanító életpályája? Milyen motivációi vannak a pálya megválasztásának? Milyen erőfeszítéseket tell tenni a pályára való kerülésért? Milyen fordulópontok vannak egy tanító életpályáján? Termel-e sorseseményt a tanítói pálya? Hogyan alakul egy tanító kapcsolatrendszere? Milyen a tanító kapcsolata az intézményekkel? Milyen formális, milyen informális kapcsolatokat működtet egy tanítói pálya? Milyen a tanítói autobiografikus beszédmód? Milyen alkalmai, kontexusai vannak a tanítói autobiografikus szövegnek?

Sapientia.ro

Scientia Publishing House

SAPIENTIA HUNGARIAN UNIVERSITY OF TRANSYLVANIA

Scientia Publishing House

Established in the year 2001, the Cluj-Napoca-based Scientia Publishing House is the publisher of Sapientia Hungarian University of Transylvania. The Publisher’s scope of activity is in line with the mission as well as the educational and scientific development strategy.

ANPC
ANPC
Contact

Scientia Publishing House

Str. Matei Corvin nr. 4, 400112 Cluj-Napoca, jud. Cluj, România
Tel: 0040-364-401454

E-mail: scientiakpi.scientia.ro
Website: www.scientiakiado.ro

btz webdesign