Scientia Publishing House – Sapientia Hungarian University of Transylvania

Sapientia.ro Sapientia.ro
Sapientia EMTE weblapja  Acta Universitatis Sapientiae  CEEOL  ISSUU Acta Universitatis Sapientiae  ISSUU Scientia  MTA REAL Repozitórium 
This product has been added to the shopping cart
View shopping cart
A vágy rítusai – rítusstratégiák
Title: A vágy rítusai – rítusstratégiák
Author: Balázs Lajos
Publisher: Scientia Kiadó, Kolozsvár
ISBN: 978-973-7953-64-3 (973-7953-64-9)
Date of publication: 2006-01-01
Number of pages: 480
Series: Sapientia Books
Field of Science: Humanities / Ethnography, Anthropology
Weight: 0,85 kg.

Not available

A kötet az átmeneti rítusok – születés, házasság, halál – egy más szempontú megközelítésére tesz kísérletet. A szerző a korábbi idők adatfeltáró szemléletével szemben nézőpont korrekciót alkalmazott. Ennek lényege, hogy következetesen azt helyezi előtérbe, hogy – társadalmi és kulturális lényként, ugyanabban az emberi közösségben – hogyan fogan meg és születik a gyermek, hogyan keres párt magának és házasodik a fiatal, hogyan készül az elmúlásra és hal meg az egyén? Szemben azzal a pozitivista szemlélettel, mely inkább abból indult ki, hogy a gyermek megszületett, a fiatal megházasodott, az arra megérett ember meghalt, és mindezeknek elsősorban társadalmi vonatkozású következményei vannak. Tehát mellőzve a hogyanokat. Ugyanakkor arra is keresi a választ, hogy a három, tulajdonképpen biológiai realitás miképpen szerveződik kultúrává, hogyan viszonyul egy emberi közösség sorsának három fordulójához, hogyan fogalmazza meg önmagát és magát az eseményt, önmagának a fordulathoz való viszonyát? Ezért az átmeneti rítusok, szokások művelődéstörténeti jelentősége nem csekély, ugyanakkor lélektanilag is fontosak, hisz minden átmenetet, sorsfordulót pszichikailag is megél és átél az egyén, valamint a hozzá tartozó közösség.

Sapientia.ro

Scientia Publishing House

SAPIENTIA HUNGARIAN UNIVERSITY OF TRANSYLVANIA

Scientia Publishing House

Established in the year 2001, the Cluj-Napoca-based Scientia Publishing House is the publisher of Sapientia Hungarian University of Transylvania. The Publisher’s scope of activity is in line with the mission as well as the educational and scientific development strategy.

ANPC
ANPC
Contact

Scientia Publishing House

Str. Matei Corvin nr. 4, 400112 Cluj-Napoca, jud. Cluj, România
Tel: 0040-364-401454

E-mail: scientiakpi.scientia.ro
Website: www.scientiakiado.ro

btz webdesign