Scientia Publishing House – Sapientia Hungarian University of Transylvania

Sapientia.ro Sapientia.ro
Sapientia EMTE weblapja  Acta Universitatis Sapientiae  CEEOL  ISSUU Acta Universitatis Sapientiae  ISSUU Scientia  MTA REAL Repozitórium 
This product has been added to the shopping cart
View shopping cart
Sorsfordító rítusok
Title: Sorsfordító rítusok
Author: Lajos Katalin – Balázs Lajos (szerk.)
Publisher: Scientia Kiadó, Kolozsvár
ISBN: 978-973-1970-78-3 (973-1970-78-9)
Date of publication: 2014-04-28
Number of pages: 328
Series: Workshops (Conference Proceedings)
Field of Science: Humanities / Ethnography, Anthropology
Weight: 0,53 kg.

Not available

A Sapientia EMTE csíkszeredai Humántudományok Tanszéke 2009. december 11-12-én sorra került néprajzi konferenciájának anyagát tartja kezében az olvasó. Az elsősorban néprajzinak tervezett konferencia és az ott elhangzott előadásokból válogatott kötet ugyanazt a címet viseli: SORSFORDÍTÓ RÍTUSOK. Konferenciánkkal és a kötettel tematikai nyitást kívántunk kezdeményezni azzal az átgondolt szándékkal, hogy a köztudatban meghonosodott emberi sorsfordulókon túl – születés, házasság, halál, nagykorúsítás stb. – az emberi, közösségi élet más, kevésbé kutatott, hagyományos vagy új fogantatású sorsfordító rítusainak kutatását is ösztönözzük, hogy társadalmi kultúránk egészen új jelenségei fele is forduljunk. Rálátást akartunk nyújtani arra, hogy az egyén élete sűrűbbé vált, a társadalmi változások, szerkezetek és mozgalmak, kis-és nagyközösségi szokások sokasodása következtében egyre többször valamiből kiszakad, valamibe pedig beépül. Ezek a folyamatok pedig nem rítusmentesek. Kiemelten fontosnak tekintettük a néprajzi értelemben vett sorsfordító rítusok bármelyik változatának irodalmi művekben való megjelenítését, ábrázolását. Kötetünket így az eklektikusság, ugyanakkor mégis a tematikai konvergencia jellemzi. Huszonhat hazai és magyarországi kutató munkája biztosította elképzelésünk valóra válását: a téma változatos tartalmi és formai megközelítését, ceremónia-modelljeinek feltérképezését. A konferencia termése feltételezésünket messzemenően megerősítette: a témamerítés kitágított dimenziója igazolni tudta, hogy a modern kor társadalmi, gazdasági, politikai stb. változásai milyen mély és sokirányú egyéni és közösségi sorsfordulatokat, szokásokat, rítusokat képesek elindítani. Ezeket a humántudományok nem szemlélhetik közönnyel.

 

Sapientia.ro

Scientia Publishing House

SAPIENTIA HUNGARIAN UNIVERSITY OF TRANSYLVANIA

Scientia Publishing House

Established in the year 2001, the Cluj-Napoca-based Scientia Publishing House is the publisher of Sapientia Hungarian University of Transylvania. The Publisher’s scope of activity is in line with the mission as well as the educational and scientific development strategy.

ANPC
ANPC
Contact

Scientia Publishing House

Str. Matei Corvin nr. 4, 400112 Cluj-Napoca, jud. Cluj, România
Tel: 0040-364-401454

E-mail: scientiakpi.scientia.ro
Website: www.scientiakiado.ro

btz webdesign