Bevezetés a tolmácsolás elméletébe [Introducere în teoria interpretării]
Rolul prezentului curs universitar este să ofere studenţilor din anul II de la secţia de Traducere şi interpretare o introducere în teoria interpretării. Capitolele cuprind si unele aspecte practice care se leagă organic de conceptele teoretice prezentate. Prima parte tematică se axează mai degrabă pe profesia de interpret (Interpreting studies), în timp ce a doua parte pe persoana interpretului (Interpreter studies). Cursul oferă descrierea unor moduri şi forme de interpretariat, printre care a interpretariatului comunitar, a interpretariatului juridic (în special cel din instanţe) şi a interpretariatului în cadrul instituţiilor Uniunii Europene.
A doua parte tematică se axează pe interpret şi prezintă caracteristicile psiho- cognitive ale interpreţilor, schiţând trăsăturile de personalitate care pot fi esenţiale în procesul de devenire al interpreţilor. Această a două parte tematică cuprinde capitole referitoare la procesarea de informaţii, la rolul memoriei şi a creativităţii, precum şi capitole care prezintă rolul stresului în viaţa interpreţilor, respectiv conceptul de calitate şi de asigurare a calităţii aşa cum acestea pot fi definite în raport cu această profesie. Cursul universitar pune bazele teoretice ale disciplinei folosind conceptele şi teoriile literaturii internaţionale, iar în acelaşi timp prezintă şi rezultatele cercetărilor din Ungaria dar şi bunele practici aplicate în această ţară, fără însă să piardă din vedere caracteristicile şi nevoile speciale ale pieţei din România. Deşi acest curs abordează în primul rând temele alese din punct de vedere teoretic, fiecare capitol încearcă să ofere şi sfaturi concrete, practice pentru predarea, învăţarea şi însuşirea profesiei, respectiv pentru aprofundarea cunoştinţelor teoretice.
Astfel studenţilor li se oferă şansa de a se familiariza nu doar cu conceptele de bază ale disciplinei ci şi cu principiile în baza cărora pot practica în viitor această meserie. Prin această abordare autorii au dorit să-i atragă atenţia studenţilor şi asupra posibilităţilor concrete pe care le vor avea ca şi interpreţi o dată ce şi-au terminat studiile universitare. Bibliografia cuprinzând literatura de specialitate se găseşte la finalul fiecărui capitol în parte, scopul autorilor fiind de a prezenta studenţilor lista bibliografică a fiecărei teme în parte, oferind o mai bună perspectivă pentru conspectarea literaturii internaţionale de specialitate.
Editura Scientia
UNIVERSITATEA SAPIENTIA
Editura Scientia este editura Universității „Sapientia” din Cluj-Napoca, înființată în anul 2001. Activitatea editurii este organizată în conformitate cu misiunea și strategia de dezvoltare educațională și științifică a universității.
Editura Scientia
400112 Cluj-Napoca
Str. Matei Corvin nr. 4.
Tel: 0040-364-401454
E-mail: scientia@kpi.scientia.ro
Site: https://www.scientiakiado.ro