Scientia Publishing House – Sapientia Hungarian University of Transylvania

Sapientia.ro Sapientia.ro
Sapientia EMTE weblapja  Acta Universitatis Sapientiae  CEEOL  ISSUU Acta Universitatis Sapientiae  ISSUU Scientia  MTA REAL Repozitórium 
This product has been added to the shopping cart
View shopping cart
Marin Sorescu. Poezia teatrului şi teatralitatea poeticului
Title: Marin Sorescu. Poezia teatrului şi teatralitatea poeticului
Author: Ştefania Maria Custură
Publisher: Scientia Kiadó, Kolozsvár
ISBN: 978-973-1970-36-3 (973-1970-36-3)
Date of publication: 2010-08-10
Number of pages: 176
Series: Sapientia Books
Field of Science: Humanities / Film, Media, Theatre, Music
Weight: 0,29 kg.

Price: 38,00 RON, 2.968,00 HUF
Add to cart

Marin Sorescu expresszionista ihletésű drámáiban a hős által kimondott szó egy erőteljesen szimbolikus értékű térben nyeri el igazi értelmét, mintegy összeolvad a mozgás szemiotikájával, mely Sorescunál a felemelkedés jelképévé válik. A drámai hős jel értékű, a poétikus színház energiájává alakul át. Gesztusai az ismétlés hatására rítussá válnak. A halál motívuma az, amely Marin Sorescu drámáinak mélységesen poétikus jelleget kölcsönöz. A halál távlata ott lebeg minden szereplője felett, akik a maguk módján értelmet próbálnak adni neki. A szerző újraértelmezésében a halál metaforává válik, az Abszolútum elérésének utolsó lehetősége. A "kilépés" a szerző értelmezésében felfelé törekvést jelent, a keresztrefeszítés mozzanatát idézi, amely szintén felfelé törekvésként értendő . "Elérünk valahogy a világosságig" jelenti ki Jónás. "S íme lefelé lépkedem és fölfelé csúszom," mondja a Harangozó. Irina a feje fölé emeli csecsemőjét, hogy megvédje a gyilkos tömegtől, azt kiáltva neki "Lélegezz", Ţepeş pedig fellép a harmadik karóra, miközben a következőket mondja "Az emelkedésért. Az apoteózisért" Marin Sorescu drámái a létről szóló mély filozófiai elmélkedések, nagyfokú nyugtalansággal telítve. Szövegei nyitva állnak az új értelmzők és értelmezések előtt.

Sapientia.ro

Scientia Publishing House

SAPIENTIA HUNGARIAN UNIVERSITY OF TRANSYLVANIA

Scientia Publishing House

Established in the year 2001, the Cluj-Napoca-based Scientia Publishing House is the publisher of Sapientia Hungarian University of Transylvania. The Publisher’s scope of activity is in line with the mission as well as the educational and scientific development strategy.

ANPC
ANPC
Contact

Scientia Publishing House

Str. Matei Corvin nr. 4, 400112 Cluj-Napoca, jud. Cluj, România
Tel: 0040-364-401454

E-mail: scientiakpi.scientia.ro
Website: www.scientiakiado.ro

btz webdesign