Scientia Publishing House – Sapientia Hungarian University of Transylvania

Sapientia.ro Sapientia.ro
Sapientia EMTE weblapja  Acta Universitatis Sapientiae  CEEOL  ISSUU Acta Universitatis Sapientiae  ISSUU Scientia  MTA REAL Repozitórium 
This product has been added to the shopping cart
View shopping cart
Egyetem a Farkas utcában
Title: Egyetem a Farkas utcában
Author: Gaal György
Publisher: Scientia Kiadó, Kolozsvár
ISBN: 978-973-1970-70-7 (973-1970-70-3)
Date of publication: 2012-10-01
Number of pages: 632
Series: History of Science
Field of Science: Social Sciences / Cultural History
Weight: 0,81 kg.

Price: 65,00 RON, 5.077,00 HUF
Add to cart

A felsőoktatás megszervezése, az egyetem létesítése évszázadok óta visszatérő kérdése a magyar és az erdélyi közéletnek. Tudták a királyok, a fejedelmek, de még a Bécsben székelő uralkodók is, hogy elsősorban itthon, a lakhelyhez minél közelebb kell megoldani a taníttatást, csak így válik az a szélesebb tömegek számára elérhetővé. Összmagyar viszonylatban öt, erdélyiben három évszázadon át folytak a próbálkozások a felsőoktatás megszervezésére, egyetem létesítésére. Az egyetlen és csak kevesek számára elérhető nagyszombati, majd budai, illetve pesti egyetem mellé mégis csak a XIX. század utolsó harmadában sorakozott fel a második magyarnak tekinthető tényleges egyetem. Hogy aztán újabb évtizedeknek kelljen eltelnie, amíg a XX. század elején még két egyetem létesül. A négy egyetemmel rendelkező országot 1920-ban feldarabolják, s két egyeteme a határon kívülre esik. Ezek épületei, felszerelései elvesznek, de az egyetem mint intézmény elmenekül, új életre kél két másik városban. S az egyiknek megadatik a visszaköltözés rövid öröme, de aztán a ki nem mondott végleges felszámolás bánata is. Ez utóbbi a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem.

Sapientia.ro

Scientia Publishing House

SAPIENTIA HUNGARIAN UNIVERSITY OF TRANSYLVANIA

Scientia Publishing House

Established in the year 2001, the Cluj-Napoca-based Scientia Publishing House is the publisher of Sapientia Hungarian University of Transylvania. The Publisher’s scope of activity is in line with the mission as well as the educational and scientific development strategy.

ANPC
ANPC
Contact

Scientia Publishing House

Str. Matei Corvin nr. 4, 400112 Cluj-Napoca, jud. Cluj, România
Tel: 0040-364-401454

E-mail: scientiakpi.scientia.ro
Website: www.scientiakiado.ro

btz webdesign