Irányítástechnika laboratóriumi útmutató [Ingineria reglării automate]
Scopul acestui îndrumar de laborator este de a introduce studenții în proiectarea si implementarea algoritmilor de reglare convenționali și a unor regulatoare avansate. Primele patru laboratoare se ocupă de problema buclei de reglare a temperaturii. Studenții trebuie să implementeze un program de calculator pentru controlul unui proces cu o intrare și o ieșire. Programul include monitorizarea grafică a procesului, implementarea interfeței proces-calculator, controlul cu un regulator bipozițional, comanda procesului cu un regulator proporțional, respectiv urmărirea unui profil de temperatură.
Lucrările de laborator cinci și șase au ca scop prezentarea proiectării regulatoarelor pentru procesele cu timp mort. Sunt prezentate metodele de acordare convenționale a regulatoarelor si regulatoarele cu auto-acordare. Implementarea regulatoarelor este exemplificată pe un cuptor industrial de încălzire. Proiectarea regulatoarelor pe baza unui sistem de referința este ilustrată prin controlul concentrației chimice. Pentru controlul avansat este inadmisibil obținerea modelului matematic al procesului condus. A opta lucrare se ocupă cu modelarea unui motor de curent continuu, care este un element de execuție folosit în multe bucle de reglare. A noua lucrare are ca scop proiectarea regulatorului în cascada motorului de curent continuu folosind modelul obținut în lucrarea precedentă.
A zecea lucrare de laborator prezintă influența acordării parametrilor regulatoarelor PID (Proportional Integral-Derivativ) pe performanțele de reglare. Lucrarea a unsprezecea prezintă regulatoarele care au în structura element feed-forward. Aceste regulatoare sunt comparate cu regulatoare care conțin element de integrare. A douăsprezecea lucrare de laborator prezintă o introducere în controlul neliniar ai sistemelor mecanice prin exemplul procesului rampă-bilă.
Editura Scientia
UNIVERSITATEA SAPIENTIA
Editura Scientia este editura Universității „Sapientia” din Cluj-Napoca, înființată în anul 2001. Activitatea editurii este organizată în conformitate cu misiunea și strategia de dezvoltare educațională și științifică a universității.
Editura Scientia
400112 Cluj-Napoca
Str. Matei Corvin nr. 4.
Tel: 0040-364-401454
E-mail: scientia@kpi.scientia.ro
Site: https://www.scientiakiado.ro